Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, November 30

::: budi bahasa budaya kita ke??? :::

suatu malam, tengah sesak dari kelantan ke kl, dengan perut lapar, benti la kat 1 medan selera area bentong, pahang.

customer : neslo panas 2, nescaffe 'o' panas 1. makan nasi goreng ayam 3

anak peniaga : ok


2 minit kemudian, sampai la air yang di order.
5 minit kemudian sampai pulak nasi goreng ayam.

customer : aik macam pelik jek nasi goreng ayam ni, macam nasi ayam je

customer : aah kan. series macam nasi ayam. dik, dik..ni betul ke nasi goreng ayam??macam nasi ayam jek

peniaga : betul kak nasi goreng ayam rasanya.

customer : rasa (sambil gelak2) ok2 takpe dik, mekasih.

tapi dalam hati masing2 macam nak kan kepastian dari peniaga tu sendiri.

customer : bang, bleh tanye x ni nasi ayam ke nasi goreng ayam???

budak burger : kejap ye kak, saya tanyekan.

peniaga : hah, ade ape???

amboi kasarnya bahasa (dalam hati jek)
customer : takde la kak, ni ktorg nak tanye ni nasi goreng ayam ke nasi ayam??nak pastikan jek.

peniaga : x pernah makan nasi ayam ke???!!! kalo nasi ayam wane kuning, maksudnye ni nasi goreng ayam lah! takkan tak tau??!!

customer : takde pape la kak, kite saja nk confirmkan, takpe la kalo btul nasi ayam.

customer : macam mana nak nampak kak, kan malam n, xde cahaya! (agak keras)

die masuk semula dalam kedai tanpa sebarang reaksi.

customer : da la, jom blah, wat sakit hati jek duk kedai ni! org nak pastikan je, kalo btul nasi goreng ayam, fine la! kite makan la.mane la tau kot2 kat bentong ni nasi goreng ayam die cenggini!

customer : huh, panas btul hati aku! bang, kire!

budak burger : ok bang.

customer : bang, saya ni customer, patut2 la pon. saya nk tanye je betul ke x ni nasi goreng ayam, salah ke???macam ni la, 3 nasi ni mmg ktorg tak sentuh lgsg. so ktorg byr air je la. (sambil letak 10hengget atas meje)
budak burger : saya serbe salah ni bang, saya tolong je.

customer : takpe2, tolong cakap kat makcik tu, jangan kurang ajar sgt bercakap, beradab cikit!
then, ktorg blah trus! kurang ajar punye makcik! org tanye elok2 jawab la elok2. bukannnye nak bergaduh, cume nak bertanya, x salah rasanya. kalo macam ni la sikap orang melayu kite, macam mana bisnes nak maju???



4 comments:

yang bawak gen2 mlm tu said...

siapala gerangan "customer2" tu eh? :)

monamie said...

bagus! padan muka.. mmg patut pon cakap camtu kat dia! org nak bagi rezeki dia plak eksen2!

mrszaa said...

yang bawak gen2 mlm tu : ahaks! mmg customer2 tu panas mlm tu! y lapa jd kenyang, tp lapa balik! :p

mrszaa said...

monamie : kan2??? berlagak kak makcik tu. rasa nk terbalik kan meje je :p