Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Monday, May 17

sesi percambahan pendapat :)

salam dan hai.

what a great weekend untuk aku ngan mr.k sebab kami hanya duduk bersantai di rumah je. :) for the 1st weekend since we're married! yes, it's true! kalo tak sibuk je ke sana, sini, program itu, program ini. Alhamdulillah..2 bulan berlalu as husband and wife, we manage to understand each other. i'm so happy having you as my life partner, dear.. dear Allah, thank you for sending me a great man!

here,

i want to share my 10cent though about being the 1st in-law in his/her family. menantu pertama, kakak ipar pertama, adik ipar pertama or-what-so-ever. how do you feel guys?? like me, aku memegang semua gelaran-gelaran kat atas tu. actually sangat berat sebenarnya sebab bila kita menjadi yang pertama, for sure la his/her family akan meletakkan expectation yang sangat tinggi pada kita. mampu kah kita buat itu, buat ini. perangai kita, perilaku kita memang akan diperhatikan dan dinilai oleh parents-in-law kan?

as for me, i'm just be myself. just me. kadang-kadang tu parents-in-law mengharapkan yang kita boleh buat ini dan ini, sedangkan kita tak mampu nak buat. what would you do? buat ikut kehendak mereka sedangkan kita tak mampu or just leave it? pendapat aku, aku akan buat jugak tapi setakat mana yang mampu aku buat. even tak capai standard yang ditetapkan, aku pastikan aku buat. bukan untuk mengaburi mata orang tua, hipokrit ataupun tunjuk baik, cuma sekadar membuktikan yang kita tak lemah dan boleh jaga anak mereka.

memang happy sebenarnya dapat jadi yang pertama dalam family-in-law. sebabnya selalu didahulukan dalam apa-apa hal sekalipun. :) yepp, yang tu memang aku admit. belum ada persaingan yang sihat dengan menantu lain :). and you will always jadi tempat untuk parents-in-law merungut, meluahkan rasa, berkongsi idea dan pendapat dan tak lupa juga mendapat nasihat, tunjuk ajar dalam hal-hal kekeluargaan. :)

this is just an opinion ye..jom la kita berkongsi pendapat sama-sama.

5 comments:

♥♥ KhamS ♥♥ said...

kita sama la zaa..
khams pon yg pertama gak dlm family hubby..
setakat nie alhamdulillah sume terima khams seadanya..
MIL n FIL mmg sgt2 sporting

~~zaa~~ said...

khams : :) kan???layanan lebih sikit la tapi penilaian pun lebih jugak!

mrs_yus said...

zaa..sara pon mnntu pompuan 1st .adek ipar pompuan 1st n kakak ipar 1st in his fmily..skrg sronokla sbb xde saingn ngn mnntu pmpuan lg..esok2 xtaulaa..but skrg evrything go smoothly..eheheh :P

~~zaa~~ said...

mrs_yus : heheheh skang memang macam bagus la kan??? harap2 sentiasa macam ni sampai bila2 la :)

amni said...

i pulak menantu keSEPULOH a.k.a menantu bongsu..hahhha, lg syok..jd menantu bongsu ni best jugak, mcm anak bongsu gitu..sentiasa mendapat pelepasan dlm apa jua kerja..tp, kena slalu bawak mak mertua jenjalan..hehe..mak mertua i akan pastikan segala2nya cukup utk i..kekadang naik segan pulak..cthnya, i bgn tido lewat, mak mertua akan simpankan breakfast utk i..best..best..hehe