Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Friday, October 15

keropok lekor ke losong?

salam dan hai

mulakan hari ni dengan senyuman ye kawan-kawan
senyuman kan sedekah
dapat la jugak pahala kan
bukan apa, selalunya pagi-pagi ni orang mesti bad mood kan?
tak cukup tidur la, anak meragam la, suami meragam la!
so, positifkan diri kita
nanti kita kerja pun kurang stress nya!

ehh..melalut pulak aku ni
da jauh da dari topik ni heheheh

aku memang teringin sangat nak makan keropok losong kat terengganu tu
memang dari hari raya lagi
tapi bila masa nak pergi terengganu kan?
kebetulan ada membe kat opis ni balik kg
aku pun kirim la kat dia
da balik rumah, petang tu dengan senang hati la menggoreng
dalam tekak memang da terliur gila ok
nyummm...nyummmm
kena pulak dengan cicahnya yang pekat tu kan

tiba-tiba mr.k masuk dapur

mr.k : dik, ni bukan keropok losong, ni keropok lekor
aku : tak la bang, ni la keropok losong. keropok lekor lain tau. rasa tepung je.
mr.k : tak la, ni keropok lekor, macam yang selalu kita beli kat pasar tani tu.
aku : ish abg ni tak percaya orang pulak. abg pernah makan ke keropok losong?
mr.k : tak! hahahaha
aku : cisss!!! ingatkan pernah makan!!! punya la nak bertekak hahahah


ok,
sebenarnya keropok lekor dengan keropok losong ni benda yang sama @ berbeza?
korang boleh tentukan yang mana satu losong, yang mana satu lekor?

bagi aku kalau yang kejung je, goreng pun meletup, makan rasa tepung tu lekor
yang sedap-sedap, lembut, bila goreng soft je bunyi, rasa ikan asli tu losong
plus, keropok losong hanya ada kat losong, terengganu kan??
ke aku yang salah ni?? hihihihi



keropok losong


keropok lekor



17 comments:

dakcik said...

uiks..mane citer nye?? tajuk jek ke?

-Sara- said...

oiit makcik, mne storynyeee? :P

dakcik said...

mane utk i??hahaha

Ezzah said...

oii bak mai hantar presint 14! terliurrrrrr. :D

mrs.spicy said...

kepok gotel=p

~~zaa~~ said...

dakcik & sara : ape ke hal nye korang ni??? hahahah tak paham aku!!!

~~zaa~~ said...

dakcik : da abes! hahahah :p

~~zaa~~ said...

ezzah : ha ni lagi sorang!!! tak dan wei, da masuk perut aku ngan kerol semua!!! wakakakka

~~zaa~~ said...

mrs.spicy : bahahahah lamo gilo tok sebut kepok gotel!! hahahaha so lagi agar-agar = bledo!!!

-Sara- said...

td sebab xde story, ade tajuk jee..okey ni dh pat bace

btw, sara as anak jati teganu nk terangkanla utk zaa n mr.k..sebenarnye keropok lekor nii xkirela yg sedap byk ikan ke or yg byk tepung tuu..namenye adalah KEROPOK LEKOR ok?

yg org duk panggil keropok losong tu plak sebabnye dulu klo nk cari keropok yg sdp kt ganu ni kt Kg Losong, so femesla as name keropok losong, dan ia adalah keropok lekorla yang ooi..losong tu name tempat okey..

tp skrg ni keropok losong dh kureng, xsesedap dlu..yg sedap skrg kt seberang takir n kt pantai kelulut, marang..yg tu yg femes skang.. losong tu dh kureng

okey..ada faham? dh xyah gadoh2 dh yee! :D

~~zaa~~ said...

-sara- : ooooooooo...cenggitu ek??? hahahahha :p ntah pape laki bini ni... :p ok, nanti ai explain kat kerol hahahhaha

anyway, tq dear!

-Sara- said...

haa, xplain kt die tau!

marah i..u oll ni salahgunakn istilah kopok lekor tuu..hahaha!

~~*Lady Salwa*~~ said...

betul la zaa... salwa pun dah jadik konpius pasal keropok losong ke lekor nih...

hari tu teringin nak makan losong, so pesan la kat member office yg nak balik ganu...

sekali dia cakap losong tu keropok lekor la... rupa2nya salwa pun macam zaa jugak, dah salah fahaman... hehe

~~zaa~~ said...

-sara- : heheheh ok bosss!!!

~~zaa~~ said...

lady salwa : betul tu salwa..memang konpius! sekali losong tu nama tempat je heheheh wat malu la kite ni

axie said...

za keropok hok sedap lening kat kelulut marang kedai oo8..kat umah wadi :)

~~zaa~~ said...

axie : yeayyy!!! buleh za kirim kat azie nanti!! :D