Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, July 18

birth experience part I

salam dan hai

seronoknya berehat-rehat kat rumah ni
takde nak fikir pasal kerja langsung :)
kerja rumah semua dah settle
si kecik tu pun tengah tido, so boleh la update blog :)

hari ni aku nak bercerita tentang pengalaman melahirkan safa nurjannah
sakit rupanya nak bersalin ni kan?baru aku tau
& buat aku tersedar betapa besarnya pengorbanan seorang ibu melahirkan
bukan 1, tapi 6 orang anak
terima kasih, mie....

dan segalanya bermula di sini......

7.30 pagi 24 Mei 2012 (Khamis)

bangun pagi, nak mandi untuk pergi kerja macam biasa
tiba-tiba ada show, turun darah
dah fikir-fikir, dah dipujuk-pujuk mr.k, baru la aku setuju nak pergi hospital
aku memang plan nak bersalin kat hospital serdang
so terus shoot pergi serdang
after daftar, then dah buat CTG, dah check jalan
dilation baru 1cm then doktor bagi MC for 2days, khamis dan jumaat
balik la rumah berehat-rehat, mr.k pun cuti la jugak
darah still ada tapi tak banyak sampai la ke malam

6.30 pagi 25 Mei 2012 (Jumaat)

tiba-tiba rasa sakit, tapi aku tak sure sakit contraction or braxton hicks
aku memang tak pandai nak bezakan langsung
tapi rasa sakit macam nak period la
mr.k suggest pergi hospital lagi
ye la, 1st baby kan, takde experience, so tak tau macam mana sakit yang betul :)
dah siap semua procedur, then doktor suruh balik jugak
dilation still 1cm, no progress 
contraction pun tak kuat walaupun kadang-kadang sakit tu datang kerap
balik la rumah sekali lagi, mr.k pun kena la cuti jugak

26 Mei 2012 (Sabtu)

pagi-pagi mie dah call, bagitau dia dah sampai kl
akak aku kat selayang pergi ambik mie
mie memang datang terus bila aku cakap sakit
sakit tetap datang, tapi tak konsisten
kejap kerap, kejap lama
so buat tak tau je la, melepak je rehat-rehat kat rumah
pastu petang tu konon-konon nak pergi selayang ambik mie, tapi macam tak larat
pendekkan perjalanan, pergi jusco equine je
beli barang sikit, pastu terus balik
masa on the way balik, ternampak orang jual durian
mintak mr.k belikan 2 biji
masa ni memang dah rasa sakit yang agak kerap
tapi still boleh berjalan lagi
dah sampai rumah, dah makan nasi, makan durian
sedapnye! hilang rasa sakit contraction hehehehe
then bermula dari pukul 12.30 malam, contraction datang menyerang


nanti sambung part II eh korang, safa dah bangun
nak siap-siapkan dia, jap lagi mr.k balik
kitorang nak pergi shah alam :)
bye!

8 comments:

-Sara- said...

alahhhh cepat continue!! hehe..padahal zaa dah cite kat sara.. nak jugak :P

~~zaa~~ said...

sara,

hahaha bz body sungguh! :p

axie said...

ala..terus sambung..
safa bam bam tunggu untie tengahari ni ek??? tak sabar nak gomol..

mr&mrs affendy said...

tahniah kak za..baby girl..mn gamb baby? nas bgtau comel n putih mcm ibu n ayah dia..hehehe..bla la nk dpt jmp baby safa ni..hehehe

♥z@z@♥ said...

seronok berjalan ye cuti..ewahhh..untung la cuti 3 bulan..kte lama lg bru leh nak cuti 3 bulan..haha

~~zaa~~ said...

axie,

hehehe tunggu!! mekasih auntie dtg tgk safa semalam :)

~~zaa~~ said...

ayu,

hehehe thanks ayu..ala takde ala putih sgt..meh le dtg jln kat umah ye

~~zaa~~ said...

zaza,

harus lah!! hehehe best u, cepat la amik cuti 3bulan heheheh :p