Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, November 29

babysitter buat hal?!

salam dan hai

semalam aku&mr.k halfday bawak safa check up
semalam jab die untuk 6 bulan&hari ni demam pulak
so mr.k la jaga die kat rumah hari ni
yeayyy dah 6 bulan safa nurjannah ibu ni hihi
nanti next entry aku cerita pasal her very first solid food eh

jaga anak? tanggungjawab suami isteri sama-sama kan
& alhamdulillah mr.k sangat-sangat-sangat membantu :)
tapi yang aku nak cerita ni  pasal babysitter
aku dah start cari babysitter masa aku pregnant 7bulan lagi
sebab kat putrajaya ni semua orang bekerja
jarang-jarang nak dapat housewife kan
& pilihan kami memang babysitter la sebab safa kecik sangat lagi
& alhamdulillah rezeki die ada
so bila aku dah start bekerja, bermula la episod menghantar anak kan
pagi-pagi aku&mr.k akan hantar safa sama-sama & balik aku yang ambik

rumah babysitter safa apartment sebelah ni je
cume yang kurang best sebab die jaga terlalu ramai budak
7orang termasuk safa..memang ramai la kan
tapi aku ok la sebabnya safa sorang je baby
makcik tu jaga sampaila umur die 5 bulan, alhamdulillah
takde apa-apa yang tak elok

nak dijadikan cerita 1 hari tu masa aku nak ambik safa
tapi sampai je rumah die, die cakap safa takde
terkejut beruk la aku ni
katanya safa ikut anak die yang form six tu pergi mengaji!
hoiii..panasnye hati
sudahnya aku yang kene menunggu safa balik "mengaji" baru aku boleh balik
bayangkan ape aku fikir?
dibuatnya kat tengah-tengah jalan tu ada orang jahat, kene culik ke, ape ke
tak gila pulak aku ni
tapi aku&mr.k bertahan la lagi memandangkan susah nak cari babysitter baru kan
esoknya aku hantar lagi
bila balik nak ambik, makcik tu pun cerita

"tadi anak akak letak safa kat atas sofa..pastu die berguling-guling & anak akak sambut die kat bawah..seronok die orang main dengan die"

aku macam WTH!!
habis tu kalo anak die tak sempat sambut macam mana?
tak ke jatuh ke bawah anak aku tu??!
masa tu muka aku memang dah tak boleh nak sorok
tak senyum, tak cakap apa terus balik
bila mr.k sampai je kat rumah, terus aku mengadu
ape lagi, mengamuk la ayahnya
& kitorang terus decide taknak hantar dah kat makcik tu

aku pun try la call balik no.pengasuh yang aku ada
ada yang taknak ambik dah, ada yang taknak ambik baby
so dapat la akak sorang ni..alhamdulillah dekat blok sama
die jaga sorang je, anak kawan aku jugak
pastu anak die 2orang
tapi lain pulak kisahnya
1st day hantar, akak tu asyik msg je cakap kenapa menangis je, kenapa itu, kenapa ini
aku ok lagi la sebab baru 1st day kan
lagipun maybe safa dah mula kenal orang
bila ambik die petang, aku tengok pipi safa lebam kiri kanan!
terus aku tanya & die jawab anak die cubit
hati aku pun macam disiat-siat tau?
terus terfikir, masa dengan babysitter lama
walaupun ramai budak, tapi safa tak pernah lebam-lebam

mr.k dah rasa tak sedap hati
tapi aku pujuk die lagi untuk hantar sehari lagi, nak tengok macam mana
esoknya pulak mr.k balik kerja awal, sport check hihihi
dari pukul 4.15 sampai 4.45 mr.k ketuk pintu rumah tapi die tak bukak
pastu dengar safa menangis teruk gila tapi langsung tak dengar suara die pujuk ke, cakap-cakap je
at last bila die bukak pintu, muka memang berubah gile
& safa memang sangat-sangat teresak-esak, tersedu-sedan menangis :(
pastu ada pulak tanda kat hidung, siap ada luka lagi!!
bila aku balik, aku mesej die tanye kenapa hidung safa
selamba je die jawab safa selsema!! WTH lagi sekali!
aku pun bukan bodoh tak tau kalo selsema macam mana kan?





realitinya lagi merah dan ada luka di hidung belah kiri


bayangkan macam mana perasaan aku&mr.k masa tu?
terus sekali lagi bentikan babysitter
& aku call akak yang pernah jaga safa 2hari masa aku ada majlis APC dulu
& nasib masih lagi menyebelahi kami
akak tu nak jaga safa & till now
alhamdulillah safa ok, akak tu pun ok

pening kepala memikirkan yang terbaik untuk anak
sampai aku memang rasa nak berhenti kerja, tau?
tapi ye la kan, banyak komitmen&tanggungjawab yang belum selesai
terpaksa pendamkan dulu niat tu
babysitter pun sebenarnya kena paham la
kite bayar dia untuk jaga anak kite
bukan murah-murah bayar tapi bila jaga sambil lewa je
bengang la kan?

kesian safa nurjannah :(
dah la kecik lagi tak tau pape
sedih sangat :(

sekarang alhamdulillah
semoga kamu dilindungi Allah selalu, sayang..

13 comments:

♥ Elin ♥ said...

hiissh baca pun dah sakit hati!!!
biadap lah manusia mcm nih!

~~zaa~~ said...

elin,

tau takpe..tak tergambar macam mana perasaan zaa masa tu..

~~*Lady Salwa*~~ said...

paham sangat perasaan Zaa...
Dulu masa anak sulung camtu la... Balik keje tengok anak mata merah (baru lepas menangis), dengan kita sekali rasa nak nangis...

Dapat pengasuh yang ok lega la... kalau yang kureng sikit nak kerja pun tak senang, dok teringat kat anak...

Sekarang yang no. 2 tu hantar ke taska... senang sebab dekat bawah office je. Apa2 leh pi skodeng... hehe

Semoga Safa sentiasa dilindungi... Amin...

Cho Zila said...

memang susah nak cari yang TERBAIK untuk anak kitakan.. moga lepasni semuanya baik2 belaka..

Cik Hazz said...

sbb2 mcm ni yg buat takut nak hntar anak kasi org jg kann. alhamdulillah u da dpt better bbsitter. ;)

ShaFIha said...

awak duk apartment mana? mcm senang je awak dapat BS. sy pun tgh nak cari BS.. awak boleh tlg tak?

aida yan'z said...

siannyer safa, harap2 lepas nie ok la dok ngan pengasuh...sabar yea zaa,bab pengasuh nie kekadang memg sampai buat kite mcm nak benti keje...huh

Anonymous said...

siannnnye..sis amalkan baca doa pas solat.. "Ya Allah, lindungilah keluargaku dari perbuatan jahat manusia, syaitan dan binatang yang melata, sesungguhnya Engkau sahaja yang mengawal ubun ubun da gerak geri mereka..dan selepas hantar anak..kat luar pintu pengasuh tu sis doa mintak ALLAH lindungi anak kita..dan doa supaya dibuka hati pengasuh dan ahli keluarga nya untuk menyayangi & menjaga anak kita seperti darah daging mereka sendiri..wasalam- silent reader

mr&mrs affendy said...

Ya Allah, mmg melampau jugak bs tu...xpe la kak moga yg baru ni lebih baik dan akan jga Safa mcm anak dia sndri...kta mngharapkan yg terbaik..tp tula..moga Safa sentiasa dilindungi..sian Safa dah la dia putih..nmpak jelas lebam tu...

dunkmohamed said...

wakpo do sekeh Mok cik tu.... kalu aku di starlight doh atah dahi tukang ngasuh tu..... btw byk bersabarlah sis....

axie said...

baru sempat menjenguk blog ni..berbulan2 x jenguk..

siannya safa..nasib baik dah jumpa pengasuh ok..sakit hati tengok pic yg lebam kat pipi tu.

dakcik said...

citer ni yg u xsempat nk citer kt i ritu kan..
ish i mmg hangin dr dlu lg..kan i ade sekali kt tmpt kejadian..
sib baik dh dpt yg ok..sabo yek..semoga Safa sentiasa dilindungi..amin

Fazila said...

sabar yer.... Dugaan nak mmbesarkan anak :)