Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Thursday, November 29

babysitter buat hal?!

salam dan hai

semalam aku&mr.k halfday bawak safa check up
semalam jab die untuk 6 bulan&hari ni demam pulak
so mr.k la jaga die kat rumah hari ni
yeayyy dah 6 bulan safa nurjannah ibu ni hihi
nanti next entry aku cerita pasal her very first solid food eh

jaga anak? tanggungjawab suami isteri sama-sama kan
& alhamdulillah mr.k sangat-sangat-sangat membantu :)
tapi yang aku nak cerita ni  pasal babysitter
aku dah start cari babysitter masa aku pregnant 7bulan lagi
sebab kat putrajaya ni semua orang bekerja
jarang-jarang nak dapat housewife kan
& pilihan kami memang babysitter la sebab safa kecik sangat lagi
& alhamdulillah rezeki die ada
so bila aku dah start bekerja, bermula la episod menghantar anak kan
pagi-pagi aku&mr.k akan hantar safa sama-sama & balik aku yang ambik

rumah babysitter safa apartment sebelah ni je
cume yang kurang best sebab die jaga terlalu ramai budak
7orang termasuk safa..memang ramai la kan
tapi aku ok la sebabnya safa sorang je baby
makcik tu jaga sampaila umur die 5 bulan, alhamdulillah
takde apa-apa yang tak elok

nak dijadikan cerita 1 hari tu masa aku nak ambik safa
tapi sampai je rumah die, die cakap safa takde
terkejut beruk la aku ni
katanya safa ikut anak die yang form six tu pergi mengaji!
hoiii..panasnye hati
sudahnya aku yang kene menunggu safa balik "mengaji" baru aku boleh balik
bayangkan ape aku fikir?
dibuatnya kat tengah-tengah jalan tu ada orang jahat, kene culik ke, ape ke
tak gila pulak aku ni
tapi aku&mr.k bertahan la lagi memandangkan susah nak cari babysitter baru kan
esoknya aku hantar lagi
bila balik nak ambik, makcik tu pun cerita

"tadi anak akak letak safa kat atas sofa..pastu die berguling-guling & anak akak sambut die kat bawah..seronok die orang main dengan die"

aku macam WTH!!
habis tu kalo anak die tak sempat sambut macam mana?
tak ke jatuh ke bawah anak aku tu??!
masa tu muka aku memang dah tak boleh nak sorok
tak senyum, tak cakap apa terus balik
bila mr.k sampai je kat rumah, terus aku mengadu
ape lagi, mengamuk la ayahnya
& kitorang terus decide taknak hantar dah kat makcik tu

aku pun try la call balik no.pengasuh yang aku ada
ada yang taknak ambik dah, ada yang taknak ambik baby
so dapat la akak sorang ni..alhamdulillah dekat blok sama
die jaga sorang je, anak kawan aku jugak
pastu anak die 2orang
tapi lain pulak kisahnya
1st day hantar, akak tu asyik msg je cakap kenapa menangis je, kenapa itu, kenapa ini
aku ok lagi la sebab baru 1st day kan
lagipun maybe safa dah mula kenal orang
bila ambik die petang, aku tengok pipi safa lebam kiri kanan!
terus aku tanya & die jawab anak die cubit
hati aku pun macam disiat-siat tau?
terus terfikir, masa dengan babysitter lama
walaupun ramai budak, tapi safa tak pernah lebam-lebam

mr.k dah rasa tak sedap hati
tapi aku pujuk die lagi untuk hantar sehari lagi, nak tengok macam mana
esoknya pulak mr.k balik kerja awal, sport check hihihi
dari pukul 4.15 sampai 4.45 mr.k ketuk pintu rumah tapi die tak bukak
pastu dengar safa menangis teruk gila tapi langsung tak dengar suara die pujuk ke, cakap-cakap je
at last bila die bukak pintu, muka memang berubah gile
& safa memang sangat-sangat teresak-esak, tersedu-sedan menangis :(
pastu ada pulak tanda kat hidung, siap ada luka lagi!!
bila aku balik, aku mesej die tanye kenapa hidung safa
selamba je die jawab safa selsema!! WTH lagi sekali!
aku pun bukan bodoh tak tau kalo selsema macam mana kan?





realitinya lagi merah dan ada luka di hidung belah kiri


bayangkan macam mana perasaan aku&mr.k masa tu?
terus sekali lagi bentikan babysitter
& aku call akak yang pernah jaga safa 2hari masa aku ada majlis APC dulu
& nasib masih lagi menyebelahi kami
akak tu nak jaga safa & till now
alhamdulillah safa ok, akak tu pun ok

pening kepala memikirkan yang terbaik untuk anak
sampai aku memang rasa nak berhenti kerja, tau?
tapi ye la kan, banyak komitmen&tanggungjawab yang belum selesai
terpaksa pendamkan dulu niat tu
babysitter pun sebenarnya kena paham la
kite bayar dia untuk jaga anak kite
bukan murah-murah bayar tapi bila jaga sambil lewa je
bengang la kan?

kesian safa nurjannah :(
dah la kecik lagi tak tau pape
sedih sangat :(

sekarang alhamdulillah
semoga kamu dilindungi Allah selalu, sayang..

Tuesday, November 27

rumah baru

salam dan hai

dengan rumah baru, layout baru ni
moga-moga datang lah seru untuk rajin update blog macam dulu-dulu ye
kahkahkah
stay tuned bebeh!

Friday, November 23

confinement period with mertua

salam dan hai

hari ni aku nak bercerita tentang confinement period bersama mertua
jeng..jeng..jeng
hahaha bunyi macam scary kan?
macam mana bermulanya kisah berpantang ni?
ha..meh aku cerita

kisahnya dari awal mengandung lagi aku duk terfikir nak berpantang kat mana
isu pertama dan paling besar, tak nak jauh dengan mr.k
isu kedua, of coz nak berpantang ibu kita sendiri
isu ketiga, kesian kat mak mertua sebab cucu first
fikir punya fikir, timbang punya timbang
aku dengan mr.k decide yang aku akan berpantang di rumah mertua for 2weeks
then sambung berpantang di kelantan sehingga masuk ramadhan
kemudian sambung di putrajaya sebulan before start kerja
itu adalah plan asalnye :)

bila dah deliver, lain pulak jadinya hahahah
cukup je seminggu berpantang kat rawang, mie bagitau die kene balik kampung
then kene pergi bangkok urusan kerja
rosaklah plan nak balik kelantan
tapi dalam masa yang sama seronok sangat sebab still boleh dekat&manje2 dengan mr.k
jadinya semua plan berubah
aku berpantang di rumah mertua selama sebulan
balik kelantan pulak tak boleh duduk lama
sebab ada urusan keluarga kat kl :(
so aku hanya sempat berpantang kat kelatan selama 9hari je uolllss
& habiskan semua sisa-sisa cuti di putrajaya

orang cakap mesti tak best kan berpantang kat rumah mertua?
aku cakap, ada yang best..ada yang kurang best
mertua aku ni orangnya jawa johor hihihi
arwah atuk pulak bidan
so korang paham-paham je la sendiri macam mana kaedahnye kan hahahah
jamu, bengkung, param, pilis, tempek sana sini
bertungku, makan, minum semua terhad ok
itu pun mak cakap apa yang aku alami ni separuh je daripada yang die alami dulu
hihihi
agak berat bagi kite yang tak biase di control hihihi
emosi takyah cakap la padahal bukan bende besar pun
tapi setiap petang asal mr.k balik kerja je mesti menangis

seriously emosi aku rapuh gila masa tu hahahah
separuh hati taknak jauh dari laki & taknak anak jauh dari ayahnya
tapi separuh lagi memberontak nak balik kelantan
sampaikan kadang-kadang mr.k pun stress aku asyik menangis je hihihi\
sorry bang :) sila salahkan hormon ye

kesimpulannya, aku rasa berpantang dengan mertua bukan satu perkara yang scary pun
sebab mertua aku sangat best sebenarnya
makan minum semua terhidang dalam bilik
satu benda pun die tak bagi aku buat
awal-awal berpantang lagi la siap mak mandikan aku hahah

itu la kisahnya
so korang jangan la takut kalo kene berpantang dengan mertua
open your heart coz mertua pun mak kita jugak kan ;)


sampai ke hati nak jauhkan mereka?? TAK :)

Thursday, November 22

majlis aqiqah dan cukur jambul safa nurjannah

salam dan hai

kembali bersiaran lalalala :p

hari ni aku nak cerita flashback boleh?? ;)
hahahah 6bulan punye cerite

lepas keluar dari wad, aku balik rumah putrajaya dulu 2hari
masa ni mie ada la jaga aku
lepas tu balik rawang sebab i'olls berpantang di rumah mertua okehhh
hahahah nanti aku cerita pengalam berpantang dengan mertua ok
masa balik rawang tu mak&abah rawang dah decide nak buat cukur jambul&aqiqah hari ahad
means ngam-ngam safa 7hari
alhamdulillah, masa tu semua adik-beradik ada kecuali adik perempuan aku
abah dengan amzar pun dah sampai kl
kirenye semua berkumpul kat rawang la kan

aku memang tak ambik tau langsung pasal majlis ni
semua mak&abah rawang yang uruskan
alhamdulillah
siap berkhemah berendoi bagai
jemputan pun lebih kurang 200orang
kalo buat kat kelantan aku rasa aku buat simple je hihihi

ni ade la 2 3 kerat gambarnye
gambar lain-lain ada kat dalam komputer
lupe nak transfer..sorry hehehe

hari ke-7 berpantang

anak buah & adik lelaki

caca mokmok! hihihi

:)
mak rawang dengan mie kelate & safa nurjannah

mietok potong jambul cucu
olololo stokinnye tah ke mana sebab kaki kecik hihi

safa & maklong

family

:)

alhamdulillah majlis semuanya lancar
dah macam kenduri kawen gamaknye hahaha
cucu sulung la katekan :p
so, tu je la gambar yang aku ada
ok la kan buat bayar hutang hihihi

bye!