Lilypie First Birthday tickers

Daisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, April 17

menu safa nurjannah

Assalamualaikum WBT dan hai

Alhamdulillah
setakat hari ni aku masih menyediakan homemade food untuk si kecik tu
tapi aku ni tak de la strict sangat pasal makan-makan ni
as long as tak memudaratkan anak aku, then i'm fine
roti gardenia yang sandwich ataupun roti gardenia yang 60sen tu aku bagi jugak
cumanya yang roti 60sen tu aku tak bagi la intinya

yang bagusnya bila kita buat homemade food anak ni
orang lain macam tak berani sangat nak suapkan anak kita macam-macam
sebabnya first impression orang bila tengok kita bagi homemade food
mesti orang akan fikir yang kita ni cerewet
so orang takkan sesuka hati menyuap anak kita :)

menu safa yang aku masak banyak aku ambik dari blog farah ni
and ada dekat fb group home solid food for your baby
macam-macam kita boleh belajar dekat dalam group tu
boleh gained knowledge jugak la kiranya
macam-macam yang aku try untuk safa
ada yang dia terima dengan hati terbuka
ada jugak yang dia reject langsung taknak makan
tapi ikut mana sempat and tahap kerajinan aku hihihi
kalau tahap tinggi menggunung, maka makanan safa extraordinary hihihi
kalau tahap biasa-biasa, maka makanan safa pun sekadar campak-campak je hihihi
kadang-kadang tu dalam seminggu pun duk ulang menu sama jugak
sebab aku dah blank hahaha
makanan sendiri pun kadang-kadang blank tak tau nak masak apa

so ni antara menu safa yang aku selalu masak kan

bubur bayam dengan ikan bilis

kiri : puding roti blueberry and mango  kanan : puding roti mango and pear

kiri : mash potato with pumpkin   kanan : bubur bilis berkeju with carrot and brocoli

atas : bubur lemak labu    bawah : puding roti, oat and kismis

atas : bubur dengan sup ayam   bawah : cheesy mango with bread


barley with pumpkin and sweet potato gravy

sup macaroni

baby's chicken rice

itu la lebih kurang yang aku masak
banyak lagi sebenarnya tapi malas dah nak upload hihi
nanti next entry aku cerita pengalaman aku atur masa untuk masak pagi-pagi
bye! :)

1 comment:

♥z@z@♥ said...

hoiii sedapnye makanan jannah..variety uolsssss..